Productieproces

Productieproces


Wrongelbereiding
Het kaasmaken begint zodra de tobbe gevuld is met dagverse melk. Door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen klonteren de eiwitdeeltjes samen. Het vet en het vocht worden ingesloten, waardoor er na ongeveer 40 minuten een dikke massa wordt gevormd: de wrongel. De wrongel wordt tot kleine deeltjes gesneden. Er komt een scheiding tussen vaste en vloeibare bestanddelen (wrongel en wei). Er wordt geroerd, wei afgetapt en met warm water wordt de wrongel opgewarmd om als het ware steeds meer vocht uit de wrongeldeeltjes te knijpen en zo de rijping te bevorderen. Als de wrongeldeeltjes rijp genoeg zijn worden ze met kaasnetten uit de tobbe getild en in ronde kaasvaten onder de pers gebracht. Tijdens het persen worden de kazen gekeerd.

Pekelen
De volgende dag wordt de kaas in een pekelbad gedompeld, wat tot gevolg heeft dat er zout in de kaas dringt. Dit geeft de kaas stevigheid, bevordert de korstvorming en geeft smaak aan de kaas. Tevens zorgt het zout ervoor dat de kaas langer houdbaar is. Na het pekelbad rijpt de kaas op ongeverfde houten planken.

Rijping
Om schimmelvorming en vochtverlies te beperken wordt er een laagje plastic op de kazen aangebracht. Tijdens het rijpingsproces worden de kazen regelmatig gekeerd en vanaf twee maanden kan de kaas geconsumeerd worden.